Telefon şarj olmuyor sorunuyla alakalı olarak sık soru alıyoruz. İletişim kurmamızda, birbirimizi daha iyi anlamamızda ve tüm eğlencemizde bizlere eşlik eden telefonlar bazı dönemler sinir bozucu hale gelebilir. Kullandıkça eskiyen telefonlarımız şarj problemleriyle bizi sinir eder ve ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Fakat endişe etmenize gerek yok. Telefon şarj olmuyorsa ipuçlarını kullanarak yeniden şarj etmeye başlayabilirsiniz.
Çoğu telefon büyük bir pil ile bizlerin olur ve büyük pil sayesinde gün içerisinde şarj sorunlarıyla çok az karşılaşırız. Fakat bu durum her telefon için aynı değildir. Bazı telefonların şarj gücü hızla tükenebilir ve şarj sorunlarıyla bizi karşı karşıya bırakabilir. Eğer telefon şarj olmuyor veya telefon şarj almıyor diyorsanız bu içeriğimizde sizlere bilinmeyen ipuçlarını paylaştık!
Telefon Şarj Olmuyor Ne Yapmalıyım?
Telefonunuz isterse bir iPhone markalı cihaz olsun, isterseniz Android işletim sistemine sahip bir telefon olsun. Hiç fark etmiyor telefonunuza gelen güç ile telefonunuz şarj edilebilir durumda olmalıdır. Telefonunuz şarj olmuyorsa atabileceğiniz birkaç adım vardır. Sırasıyla telefonunuzun şarj sorunu çözebilmek için tüm ipuçlarını aşağıda paylaştık.
Güç Kaynağını Kontrol Edin
Bir telefon şarj almıyorsa yapılması gereken ilk şey güç kaynağını kontrol etmektir. Bu şarj cihazı, şarj kablosu veya elektrik prizine kadar doğru önlemlerle ile güç kaynaklarını kontrol etmeye kadar gider.
- Şarj cihazını kontrol edin: Düşük bir ihtimal ile telefonunuzun şarj ihtiyacını karşılayabilmek için şarj cihazı yeteri kadar enerji vermiyor olabilir. Bir telefonu şarj edebilmek için en az 5 Watt enerji gerekir. Şarj cihazının çıkış Watt değerini üzerinde görebilirsiniz. Çıkış volt veya çıkış amper cinsinden yazıyordur. Eğer çıkış: 5V=1,5A yazıyor ise bunu hesaplamak için voltajı amper ile çarpmalısınız. Çıkan sonuç 5’ten büyükse şarj cihazı sorunsuzdur.
- Birden fazla bağlantı noktası: Şarj cihazınızın uyumlu olması fakat birden fazla bağlantı noktasına sahip olması aynı anda birden fazla cihazın aynı şarj aleti ile kullanılıyor olması yine yeteri kadar enerji vermeyecektir. Bir şarj aleti için en fazla 1 adet telefon şarj edin.
- Adaptör sorunu: Telefonunuz halen şarj olmuyorsa adaptörden kaynaklı bir sorun olabilir. Bunu kontrol etmek için şarj kablosunu farklı bir bilgisayara veya TV’nin USB bağlantı noktasına takın. Telefonunuz bu şekilde şarj oluyorsa demek ki adaptörde bir sorun var.
- Şarj kablosu sorunu: Telefonunuz şarj almıyorsa bir diğer nedeni şarj kablosu olabilir. Sorunu çözüp çözmediğini anlayabilmek için kullandığınız USB kablosundan farklı bir USB kablosu daha test edin.
Telefonunuzu Yeniden Başlatın Veya Sıfırlayın
Farklı bir cihaz, USB veya güç kaynağı kullanmanıza rağmen halen telefonunuz şarj almıyorsa deneyebileceğiniz farklı yöntemler vardır. Eğer halen şarj almayan telefona sahipseniz bu durum telefonunun kendisiyle ilgili olabilir.
- Telefonunuzu kapatın ve bu şekilde şarj etmeye çalışın.
- Cihaz kapalıyken şarj oluyorsa fakat açıldığı olmuyorsa soruna neden olabilecek tüm uygulamaları telefondan kaldırın ve cihazı güvenli modda yeniden başlatın. Güç düğmesi ve ses atma veya ses kısma tuşu ile güvenli modda açabilirsiniz.
- Yazılım güncellemesi yapın. Telefonunuzu hard reset veya fabrika ayarlarına döndürme gibi işlemleri yaparak sorunu çözebilirsiniz.
Telefon Şarj Almıyorsa Konektörü Temizleyin
Her şeyi yapmanıza rağmen halen telefon şarj olmuyorsa cihazınızın şarj bağlantı noktasını kontrol edin. Telefonunuzun konektör bölümündeki pislikler, fiziksel sorunlar cihazınızın şarj almasını engelliyor olabilir. Telefonunuzun konektör bölümünde tüy, toz veya kir birikmesi nedeniyle şarj problemi ortaya çıkabilir. Konektör bölümünü fırça, kürdan veya basınçlı hava ile temizleyin.
Telefon Şarj Olmuyorsa Telefonu Onarın
‘Tüm işlemleri yaptım fakat telefon şarj olmuyor’ sorununuz devam ediyorsa telefonunuzu onarmak en son seçenektir. Onarma işlemleri için bir teknik servisten, işin uzmanından yardım almayı deneyin. Telefonunuzun USB portu, dahili devreleri veya kartları zarar görmüş olabilir. Garanti kapsamında olan cihazları Apple Store’a götürerek onarmayı deneyin.
İpucu: Telefonunuz şarj problemleriyle boğuşuyorsa USB bağlantı noktasını kullanmadan kablosuz şarj özelliğini kullanmayı deneyin.
Telefon Şarj Olmuyor İle Alakalı Sık Sorulan Sorular
Telefonunuz şarj olmuyorsa veya şarj olurken çok fazla ısınıyorsa, kapanıyorsa veya kendinden geçiyorsa bu sorunlarla alakalı olarak başvurabileceğiniz farklı çözüm yöntemlerini uygulamanızı önerebiliriz. Fakat bu işlemleri yaparken dikkatli olmalısınız. Telefonunuz bir daha asla geri döndürülemez fiziksel problemlerle karşılaşabilir veya verileriniz silinebilir.
Telefon Şarj Aleti Kaç Amper Olmalı?
Telefon şarj cihazınız için ideal amperi belirlemek söz konusu olduğunda, amper ve voltaj arasındaki ilişkiyi anlamak önemlidir. Amperaj, bir cihazdan geçen elektrik akımı miktarını, voltaj ise akımı cihazdan geçiren kuvveti ifade eder. Bu değerler birlikte, amper ve voltaj değerlerinin çarpılmasıyla hesaplanan bir şarj cihazının watt değerini belirler.
Farklı cihazlar için önerilen amperaj, cihazın pil kapasitesi ve şarj hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, akıllı telefonlar ve diğer küçük cihazlar, 1-2,4 A ampere sahip bir şarj cihazı gerektirirken, tabletler ve daha büyük cihazlar, 2,4-3 A ampere sahip bir şarj cihazı gerektirebilir. Daha yüksek ampere sahip bir şarj cihazı kullanmak cihazınızın aşırı ısınmasına ve potansiyel olarak pile zarar vermesine neden olabileceğinden, cihazınız için uygun ampere sahip bir şarj cihazı kullanmanız önemlidir.
Telefon Şarj Oluyor Ama Dolmuyor
Bir telefonun şarj olmasına rağmen şarj olmamasının olası bir nedeni, hasarlı bir şarj kablosu veya bağlantı noktası olabilir. Zamanla, telefonun şarj bağlantı noktası kirlenebilir veya hasar görebilir, bu da telefonun düzgün şekilde şarj olmasını engelleyebilir. Benzer şekilde, hasarlı bir şarj kablosu da şarjla ilgili sorunlara neden olabilir. Şarj kablosu yıpranmışsa veya kabloları açıktaysa, telefona etkili bir şekilde güç aktaramayabilir. Bu gibi durumlarda, şarj kablosunu değiştirmek veya şarj portunu temizlemek sorunu çözebilir.
Bir telefonun şarj olmasına rağmen şarj olmamasının bir başka olası nedeni de yazılım veya üretici yazılımı sorunlarıdır. Bazen bir telefonun yazılımı veya aygıt yazılımı arızalanabilir ve bu da şarj etmeyle ilgili sorunlara neden olabilir. Örneğin, telefonun şarj ayarları düzgün yapılandırılmazsa düzgün şarj olmayabilir. Bu gibi durumlarda, telefonun yazılımını veya donanım yazılımını güncellemek sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Bu, telefonun ayarlarına giderek ve mevcut yazılım güncellemelerini kontrol ederek yapılabilir.
Pil sağlığı sorunları, telefonun şarj olmasına ancak şarj olmamasına da neden olabilir. Telefonun pili zamanla bozulabilir ve bu da şarjla ilgili sorunlara neden olabilir. Pil sağlığı düşükse, telefon uzun süre şarj tutamayabilir veya hiç şarj olmayabilir. Ek olarak, pilden sıvı sızıyorsa bu durum şarjla ilgili sorunlara da neden olabilir. Bu gibi durumlarda pili değiştirmek veya telefonun pil sağlığını kontrol etmek sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
Samsung Telefona Format Atma Adımları içeriğimize göz atın.
Telefon Şarj Olurken Isınıyor
Bir telefonun şarj olurken ısınmasının başlıca nedenlerinden biri, uyumsuz şarj cihazlarının kullanılmasıdır. Telefon için özel olarak tasarlanmamış bir şarj cihazının kullanılması, şarj cihazı telefonun pili için gereken voltajı ve akımı düzenleyemeyebileceğinden cihazın ısınmasına neden olabilir. Bu, bataryaya ve telefonun diğer bileşenlerine zarar verebilecek aşırı ısınmaya neden olabilir.
Pil sorunları, telefonun şarj olurken ısınmasına da neden olabilir. Pil eski veya hasarlıysa, şarjı düzgün bir şekilde tutamayabilir ve bu da şarj olurken aşırı ısınmasına neden olabilir. Ek olarak, telefon uzun süre şarjda bırakılırsa, pil tamamen şarj olduktan sonra bile şarj olmaya devam edebilir ve bu da aşırı ısınmasına neden olabilir. Bazı durumlarda, telefonun daha fazla hasar görmesini önlemek için hasarlı bir pilin değiştirilmesi gerekebilir.
Şarj olurken aynı anda birden fazla görev yapmak da telefonun ısınmasına neden olabilir. Telefon şarj olurken normalden daha fazla çalışıyor ve başka işler için de kullanılıyorsa aşırı yüklenerek aşırı ısınmaya yol açabiliyor. Bunu önlemek için, şarj olurken telefonu kullanmaktan kaçınmak ve arka planda çalışan gereksiz uygulamaları veya programları kapatmak en iyisidir. Ek olarak, cihazın etrafında ısı birikmesini önlemek için telefonu iyi havalandırılan bir alanda şarj etmek önemlidir.