takipçi satın al

Instagram takipçi satın al

Staj Yeri Nasıl Bulunur? Staj Yeri Bulma (Rehber)

Yahya Sefa Diri

Staj yeri nasıl bulunur? Son günlerin en popüler konularından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Her üniversite ve lise öğrencisinin zorlandığı durumlardan bir tanesi olan staj yeri bulma konusu epey kafa karıştırıcıdır. Öğrenciler staj yeri bulabilmek için çeşitli yerlere danışırlar fakat danışılan çoğu iş yeri stajyer kabul etmediğini veya işin uygun olmadığını söyler. Peki, staj yeri nasıl bulunur? İşte sizlere tüm detayları!

Üniversite veya yeni mezunlar kariyerinde daha fazla ileriye gidebilmek için staj yerini önemli tutarlar. Aynı zamanda staj yerinin büyüklüğü, çalışma stili ve prensibi deneyim kazanabilmeleri adına büyük önemlidir. Staj yaparak deneyim kazanabilir. Kariyerinizi çok daha iyi bir şekilde şekillendirebilirsiniz. Azımsanmayacak bir değerde olan stajyerlik bir yandan da çeşitli zorluklara sahip olabilir. Staj yeri nasıl bulunur? Sorusuna cevap arayan tüm öğrencilerimize detaylı bir şekilde bu içeriği kılavuzlandırmış olduk.

Stajyer Ne Demek?

Stajyer, lise veya üniversite kapsamında eğitimine devam etmekte olan eğitimine devam ederken herhangi bir iş yerinde öğrenim gördüğü iş koluna uygun staj yapan kişilere denir. Lise öğrencileri genel olarak staj yapmaya 11. Sınıfta başlarlar. Bazı okullarda lise öğrencileri 12. Sınıfta başlayabiliyor. Stajyerlik yapmanın dönemi yoktur. Kışın veya yazın yapılabilir. İş deneyimi kazanmak adına stajyerlik önemli bir deneyimdir. Yeni mezun olmuş bir üniversite öğrencisi veya öğrenim görmekte olan üniversite öğrencisi de stajyer olabilir. Giriş seviyesinde bir iş deneyimi için stajyerlik önemli bir kavramdır.

Staj Yeri Aramaya Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

‘Staj yeri bulamıyorum’ veya ‘Staj yerini nasıl bulacağım?’ endişeleri her öğrencide oluşur. Staj yeri bulabilmek öğrencinin kabusudur ve bu dönemde birden fazla zorlukla karşılaşarak çeşitli zorluklara göğüs germiş olurlar. Çoğu iş yeri stajyerlere maaş vermekten yana olmaz fakat stajyerlerin staj yaptığı dönemde maaş alabilmeleri doğrudur. Staj yerinizi ayarlayabilmek için aşağıdaki adımlara dikkat edin.

Staj Yapacağın Sektörü Belirle

Hangi alanda çalışacağını belirliyor olmak ve yeteneklerini doğru alanda kullanabilmek için sektörünüzü belirlemiş olmanız ilk adımdır. Yeteneklerinizi doğru bir şekilde iş alanınızda kullanıyor olmanız size avantaj kazandırır. Hangi alana ilgi duyuyorsanız o alanda ilerlemelisiniz.

Yeteneklerinin Farkında Ol

İlgi alanını belirlemeli ve sonrasında yetkinliklerini, yeteneklerini belirlemekten uzak kalmamalısın. Staj bulabilmek için bu kısım çok önemlidir. Bilgisayar becerin varsa veya dil becerin varsa bunu staj yerine bildirmeyi unutmayın.

CV Oluşturun

Staj yeri bulabilmek ve stajyer olabilmenin önemli adımı olarak CV oluşturmak gelir. CV’si bulunmayan bir kişi staj yeri bulabilmek için çok zorlanabilir. İş verene hakkınızda tüm detaylı bilgileri vermeli ve öz geçmiş hakkında tüm detayları aktarabilmelisiniz. İş veren sizi ne kadar çok yakından tanırsa o kadar çok işiniz iyi olacaktır. CV’nizde yanlış bilgi vermek sizin açınızdan doğru bir adım değildir. Tüm bilgileri doğru ve eksiksiz vermelisiniz.

Belgelerinizi Hazır Bulundurun

Herhangi bir staj yeri bulduğunuzda iş yeri sizden genellikle öğrenci belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi isteyecektir. Bu tür belgeleri her zaman hazırda bulunduruyor olmak sizin işlerinizin hızlanmasına neden olur. Diplomalarınız, kurs sertifikalarınız ve diğer tüm belgeler bu konu da sizin stajyer olabilmenizi çok hızlandırır. İşverene bunların her birisi teslim etmekten uzak durmayın.

Staj Yeri Nasıl Bulunur?

Staj yerini bulmaya hazırsan geriye kaldı faaliyete geçmek. Artık nasıl bir stajyer olunması gerektiğini biliyorsun. Şimdi staj yerini bulmaya başlayarak yeni işin için deneyimini, kariyer hedefini gerçekleştirmelisin. Staj yerini bulabilmek için yapmanız gerekenleri sizlere aşağıda paylaştık.

Üniversiten İle İletişime Geç

Staj yeri bulabilmenin ilk adımı üniversite ile iletişime geçmektir. Okulunuzdaki öğretmenleriniz size bu konuda ilk referans olacak ve bu konu da yönlendirme sağlayabilecek olan kişilerdir. Okul danışmanları, okul öğretmenleri ne de olsa sektörünüz için en iyisini bilen kişilerdir.

LinkedIn

Linkedin son zamanların en popüler sosyal iş ağlarından bir tanesidir. Eskiden Türkiye’de çok aktif bir şekilde kullanılmıyordu fakat son günlerde çok sık ve çok aktif bir şekilde Türk kullanıcıları, Türk markaları tarafından kullanılmaktadır. Linkedin içerisinde alabileceğiniz ve bulabileceğiniz bir çok farklı iş fırsatı vardır. Kimi marka, firma iş fırsatları yayınlar kimileri de nerede işe girdiğini paylaşır.

Fuarlara Katıl

Neredeyse her gün bir yerlerde kariyer fuarları düzenlenmektedir. Kariyer fuarlarına katılarak sektörünüzün önemli markalarını, firmalarını takip edebilirsiniz. Öğrencilerin bol olduğu bu kariyer fuarlarında markalar ve firmalar öğrencilere büyük fırsatlar sunmaktadır. Kariyer fuarları sadece fiziksel değil sanal bir şekilde de düzenlenmektedir.

E – Posta Kullan

Şirketlere e – posta göndermek her zaman işe yarayan bir yöntemdir. En kolay ve en güzel yöntemlerden bir tanesi olan bu yöntemde resmi bir dil takınmanız, kendinizi iyi bir şekilde ifade etmeniz gerekir. Yazım hataları yapmamanız gerekir.  Aynı zamanda e – posta adresinizin adınıza kayıtlı olması diğer bir avantaj olacaktır.

Elektronik Cihazları Kullan

Staj yeri bulabilmek için sadece fiziksel bir şekilde gezmek yeterli olmayabilir. Veya bunu yapmaya gerek bile olmayabilir. Elinizin altındaki Google sayesinde her türlü iş imkanına anında ulaşabilme fırsatına sahipsiniz. Google’da bir çok farklı staj ilanı veya staj yeri bulma konuları vardır. Sektörünüzdeki staj ilanlarına göz atarak çok daha fazla iş imkanına sahip olabilirsiniz.

gidio one cikan gorsel 1000 × 503 piksel Kopyasi 97Pin
Stajyer Maaşı Ne Kadar?

Stajyer Maaşı Ne Kadar?

Stajyerler maaş alabilmektedir. Çalıştığı sektöre ve iş pozisyonuna göre stajyerlerin maaşı değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak stajyer maaşları ülkemizde asgari ücret üzerinden hesaplanır ve daha düşük maaşlarda olabilir. 2023 yılı içinde stajyer maaşı net asgari ücretin 1/3’üne tekabül etmektedir.

Staj maaşı hesaplaması asgari ücretin 1/3’üne denktir. Bu da 3.420,06 TL yapmaktadır. Hesaplamayı 11.402 TL x 0.30 = 3.420,60 TL olarak hesaplayabilirsiniz.

Stajyer Cumartesi Çalışıyor Mu?

Stajyerler, Cumartesi günü de iş veren tarafından çalıştırılabilir. Staj genel olarak üniversitelerin akademik takvimindeki ders ve sınav dönemleri haricinde uygulamalı bir iştir. Öğrenci, sınav ve ders dönemleri haricindeki tüm günlerde staj yapabilir. Cumartesi de buna dahildir. Yani üniversite öğrencisi olmanız veya lise öğrencisi olmanız staj yaparken cumartesi çalışmamanız gerektiği anlamına gelmez. Tamamen iş verene kalmış bir durumdur.

Staja Gitmeyince Para Kesilir Mi?

Staja gitmeyince para kesilmesi, maaşın kesilmesi konusu tamamen işverene ait bir durumdur. İşveren takdir ettiği durumda stajyerden maaş kesintisi yapabilir. Fakat stajyer bir öğrenci, staj yaptığı dönemi eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlamak zorundadır. Gitmediği günlerde deneyim eksikliği yaşanabilir. Kariyerinizi şekillendirirken stajdan kaçıyor olmak veya staja gitmemek üzücü bir hamle olacaktır.  

YouTube video
YouTube video