takipçi satın al

instagram takipçi satın al

Instagram takipçi satın al

Siyahi Down Sendromu! (Hakkında Her Şey)

Gidio.NET

Siyahi Down sendromu hakkında çok sık soru alıyoruz. Siyah Down Sendromu, Afrika kökenli bireylerin yanı sıra diğer ırksal kökenleri de etkileyen genetik bir bozukluktur. Her hücrede fazladan bir 21. kromozom kopyasının bulunmasından kaynaklanır ve kısa boy, badem şeklinde gözler ve düz burun gibi çok çeşitli fiziksel özelliklere neden olabilir. Ayrıca konuşma gelişimini, öğrenme yeteneğini ve hafızayı etkileyebilen bilişsel gecikmelere de neden olur. Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki; ”Siyahi Down Sendromu diye bir şey yoktur.” Down Sendromu, Down sendromudur. Beyaz veya siyahi bir insan ayrım olmadan 1 kromozom fazlalığa sahip olabilir.

Down Sendromu için bir tedavi olmamasına rağmen, erken müdahale bozukluğu olan çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Bu, akademik becerileri geliştirmek için eğitim stratejilerini ve hareketliliği geliştirmeye yardımcı olmak için fizik tedaviyi içerir. Buna ek olarak, ergoterapi gibi terapiler çocuklara başarı hissi verirken sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

gidio one cikan gorsel 10Pin
Siyahi Down Sendromu

Siyahi Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu, 21. kromozomun fazladan bir kopyasının bulunması nedeniyle ortaya çıkan kromozomal bir bozukluktur. Trizomi 21 olarak da bilinir ve dünya çapında her 800 canlı doğumdan yaklaşık 1’ini etkileyen zihinsel engelliliğin en yaygın genetik nedenidir. Down Sendromlu kişiler düşük kas tonusu, küçük boy, badem şeklinde gözler ve kısa parmaklar gibi belirli fiziksel özelliklere sahip olma eğilimindedir. Ayrıca gelişimsel gecikmeler ve öğrenme güçlükleri de yaşayabilirler.

Down Sendromlu kişilerin, kendilerine saygı duyulması ve oldukları gibi değer verilmesi gereken bireyler olduğunu unutmamak önemlidir. Dünyaya sunabilecekleri birçok armağan ve yetenekleri vardır ve hayatları neşe, kahkaha ve başarı dolu olabilir! Aile üyeleri ve arkadaşlarının sabır, sevgi, destek ve anlayışıyla Down Sendromlu kişiler potansiyellerine ulaşabilirler. Her bireyin kendine özgü ihtiyaçlarına bağlı olarak profesyonel yardım da gerekebilir. Sevdiklerinizin haklarını savunmanın yanı sıra zorlu zamanlarda duygusal destek sağlamak da çok önemlidir.

Siyahi Down Sendromlu Biri Var Mı?

Evet, gerçekten de Down Sendromlu siyahi insanlar var. Bu durum tüm ırklardan ve etnik kökenlerden insanları etkilemekle birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Afrikalı Amerikalıların %1-2’sinin bu durumla doğduğu tahmin edilmektedir. Down Sendromu ile yaşayan Afro-Amerikan bireyler arasında, toplumlarına ve bir bütün olarak topluma büyük katkılar sağlamaya devam eden çok sayıda başarı öyküsü vardır.

Son yıllarda, toplum içinde Down Sendromu hakkında farkındalık yaratmaya daha fazla odaklanılmıştır; Kanser Üzerine Ulusal Liderlik Girişimi (NBLIC) ve Küresel Down Sendromu Vakfı (GDSF) gibi kuruluşlar, Amerika’nın birçok eyaletinde halka açık kampanyalar ve girişimler yoluyla bu durum hakkında farkındalığı yaymak için birlikte çalışmışlardır.

Siyahi Down Sendromu Neden Yok?

Bu sorunun cevabı iki ana faktörde yatmaktadır: Down Sendromunun yaygınlığı ve farklı ırk grupları arasındaki sağlık eşitsizlikleri.  Down Sendromu dünya genelinde doğan her 700 bebekten yaklaşık 1’ini etkilese de, araştırmalar beyaz bireyler arasında yaygınlığının siyah bireylerden daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu da beyazlara kıyasla daha az sayıda Afrikalı Amerikalının Down sendromlu olarak doğduğu anlamına gelmektedir.

Down Sendromlu Bir Erkek Baba Olabilir Mi?

Konu Down Sendromlu bir erkeğin baba olup olamayacağına geldiğinde cevap evettir. Her ebeveyn gibi bazı potansiyel zorluklar olsa da, Down Sendromlu birçok erkek başarılı babalar olmuştur.

Down Sendromuna sahip olmak, bir erkeğin fiziksel veya duygusal olarak bir çocuğa bakamayacağı anlamına gelmez. Bir erkek yeterli desteğe ve kaynaklara sahipse, diğer ebeveynler gibi çocuklarına sevgi ve rehberlik sağlayabilir. Bu, çocuklarına maddi ve duygusal destek sağlamanın yanı sıra okul etkinliklerine katılmayı ve ev ödevlerine yardımcı olmayı da içerir.

YouTube video
YouTube video
YouTube video
YouTube video
Betnis Giriş
Betnis Giriş
Betnis Giriş
Yakabet Giriş