Dolandırılan kişi parasını geri alabilir mi? Sorusu son zamanların en çok araştırılan soruları arasında yer ediniyor. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, dolandırıcılar kanunlardan sonsuza kadar kaçamazlar. Dolandırıcılık yaparak şüphelenmeyen kişi veya kuruluşlardan faydalanmak iyi bir fikir gibi görünse de, eninde sonunda yakalanacak ve öyle ya da böyle bedelini ödemek zorunda kalacaklar.
Çoğu durumda, bir kişi dolandırıcılık yapmaktan suçlu bulunduğunda, mahkemeler bu kişinin yasa dışı yollarla aldığı parayı geri ödemesini emreder. Peki, dolandırılan kişi parasını geri alabilir mi? İşte sizlere doğru cevabı!
Dolandırılan Kişi Parasını Geri Alabilir Mi?
Dolandırıcılık söz konusu olduğunda, birçok kişi paralarını geri alıp alamayacaklarını merak eder. Çoğu zaman bu sorunun cevabı, kayıplarınızı telafi etmek için ne kadar çaba harcamak istediğinize bağlıdır. Ne yazık ki, bazı durumlarda bir dolandırıcının mali kaybı için herhangi bir tazminat alması mümkün olmayabilir. Dolandırıcılığın türüne ve ne kadar para çalındığına bağlı olarak, paranızı geri almak için yasal yollar olabilir. İşte Türkiye’de dolandırıldıktan sonra paranızı geri alma konusunda bilmeniz gerekenler.
- Dolandırıcılık nedeniyle kaybedilen fonların geri kazanılması söz konusu olduğunda, Türk hukuku çözüm ve tazminat sağlayarak mağdurların korunmasına yardımcı olabilir. Bu çözüm yollarından biri, herhangi bir kişinin aşağıdaki kişilerden mal veya hizmet almak için yanlış beyanda bulunmasını veya sahte belgeler kullanmasını yasa dışı hale getiren “Hileli İşlemler Yasası “dır başka bir kişi. İşlemin hileli bir faaliyete dayandığını kanıtlayabilirseniz, paranızı geri alabilirsiniz.
- Bir diğer kurtarma yolu da hukuk veya ceza davalarıdır. Hukuk davalarında, mahkeme genellikle suçlunun mağdurun uğradığı tüm zararları ödemesine karar verir ve gerekirse para cezası ve/veya hapis cezası uygular. Cezai kovuşturmalarda sanık, dolandırıcılık vakasının ciddiyetine bağlı olarak 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Bu tür bir yasal işlem daha zor olabilir ancak mağdur için daha fazla maddi tazminatla sonuçlanabilir.
Dolandırıldıysanız, hızlı hareket etmeniz ve mümkün olan en kısa sürede dolandırıcılık davalarında uzmanlaşmış bir avukatla iletişime geçmeniz önemlidir. İyi bir avukat güçlü bir dava oluşturmanıza yardımcı olabilir ve gerekli yasal adımlarda size rehberlik edebilir. Mahkemede kullanılabilmesi için dolandırıcılık davanızla ilgili tüm kanıt ve belgeleri toplamanız da önemlidir.
Hesaba Para Yatırdım Dolandırıldım
Bir hesaba para yatırdıysanız ve dolandırıldıysanız, en önemli şey mümkün olan en kısa sürede harekete geçmektir. İşte atabileceğiniz bazı adımlar:
- Derhal bankanızla veya kredi kartı şirketinizle iletişime geçin. Ne olduğunu açıklayın ve paranızı geri almak için yardıma ihtiyacınız olduğunu bildirin.
- Olayı yerel yetkililere bildirin ve savcılığa şikayette bulunun. Bu, gelecekteki dolandırıcılıkların başka insanların başına gelmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Savcılık ayrıca gelecekte dolandırıcılığa karşı kendinizi nasıl koruyacağınıza dair faydalı kaynaklara da sahiptir.
- Bu zor zamanda duygusal destek sağlayabilecek, hatta dışarı çıkmanız için yollar önerebilecek aile ve arkadaşlarınızla konuşun durumun.
- Davanızda nasıl ilerleyeceğiniz konusunda daha fazla rehberlik için bir hukuk danışmanından veya tüketici koruma kurumundan profesyonel tavsiye alın.
- Haberlerdeki güncel dolandırıcılıklar hakkında bilgi sahibi olarak, kimlik hırsızlığı ve diğer mali dolandırıcılık türleri hakkında daha fazla bilgi edinerek ve gelecekte dolandırılmaktan kendinizi korumanın yollarını öğrenerek tetikte olun.
Bu adımları atarak, kaybettiğiniz paranın bir kısmını veya tamamını geri alabilir ve diğer insanların gelecekte benzer dolandırıcılıkların kurbanı olmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
IBANA Para Gönderdim Dolandırıldım
Bir hesaba para yatırdıysanız ve dolandırıldıysanız, hemen harekete geçmeniz önemlidir. İlk olarak, para yatırdığınız hesabı veya kredi kartını veren finans kuruluşuyla iletişime geçin ve neler olduğunu açıklayın. Para yatırma işleminiz yetkisiz veya hileli ise para iadesi almanıza yardımcı olabilirler.
- İşleminizle ilgili olası dolandırıcılık veya suç faaliyetlerini araştırabilmeleri için ilgili kolluk kuvvetlerine (polis gibi) bir rapor sunmak da akıllıca olacaktır. Bu, diğer insanların gelecekte benzer dolandırıcılıkların kurbanı olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
- Ayrıca, işleminizle ilgili e-postalar, metinler ve dolandırıcıyla yapılan konuşmaların ekran görüntüleri gibi tüm iletişim kayıtlarını saklamalısınız. Bunlar nasıl başlatıldığı ve verilen sözler gibi dolandırıcılıkla ilgili ayrıntılar. Tüm bu bilgiler, bir polis raporu doldururken veya finans kuruluşuna karşı bir talepte bulunurken yardımcı olacaktır.
- Yasal işlem başlatmanın yanı sıra, kişisel ve finansal bilgilerinizi daha fazla istismardan korumak için de adımlar atmalısınız. Çevrimiçi hesaplarınızdaki tüm şifrelerinizi güncellediğinizden ve başka hiç kimsenin bunlara erişemediğinden emin olun.
Dolandırıcıya Para Gönderdim Ne Yapmalıyım?
Eğer bir dolandırıcıya para gönderdiyseniz, bu üzücü ve zor bir deneyim olabilir. İlk etapta dolandırıcılığa düştüğünüz için utanmış veya hayal kırıklığına uğramış hissedebilirsiniz, ancak kendinizi hırpalamayın; dolandırıcılar, dolandırıcılıklarını meşru gösterme konusunda uzmandır.
- Bankanızla İletişime Geçin: Dolandırıldıysanız, hemen bankanızla iletişime geçin ve durumu açıklayın. Dolandırıcının hesabına yapılan tüm ödemeleri tersine çevirmelerini ve işlemle bağlantılı olarak kullanılan tüm kartları iptal etmelerini isteyin. Paranızı nereye gönderdiğinize bağlı olarak bankanız diğer hesabı da araştırabilir ve daha fazla ödeme yapılmasını engelleyebilir.
- Kanıt Toplayın: Dolandırıcılık işlemiyle ilgili tüm belgeleri saklayın; buna e-postalar, makbuzlar, banka ekstreleri veya dolandırıcıyla yapılan diğer yazışmalar dahildir. Web sitesi sayfalarının ekran görüntülerini alın ve web adreslerini bir word belgesinde yakalayın. Bunlar bankanızın ödemenin izini sürmesine ve dolandırıldığınızı kanıtlamasına yardımcı olacaktır.
- Bildirin: Size en yakın polis şubesine giderek veya savcılığa müracaat ederek tüm delillerle birlikte dolandırıcıyı ihbar edin.